Percről percre

Utoljára mondták

  • rehmkati: Örülök, hogy megemlítettél. :) És még Zsazs is belekerült!!! :D (2011.06.30. 23:07) Félév, címszavakban.
  • rehmkati: Mondtam neki, hogy lájkolja a 30/40-es kiírásodat facebookon, de azt... (2011.03.24. 13:53) agymen(t)és
  • csacsiga: @rehmkati: na, most nem merek Istvánnal találkozni (((: @menjus: ne... (2011.03.24. 10:30) agymen(t)és
  • menjus: Lájkolom a fejlécen a kiírást ;) (nem tom, mióta van ott, csak most ... (2011.03.20. 22:10) agymen(t)és
  • Utolsó 20

Anne karácsonya

2011. február 02. @ Szólj hozzá!

Címkék: nyomda

Írta: Lucy Maud Montgomery
Eredeti cím: Christmas with Anne and other Holiday Stories
Megjelenés éve: 1995

Itthoni megjelenés: 2005
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó

Kicsit átvágva érzetem magam, mikor végre a kezemben tarthattam a rég áhított kötetet, ugyanis több helyen is az Anne-sorozat befejező részeként láttam emlegeti a regényt. Ám hamar kiderült a turpisság: nem, hogy nem a befejező kötetről van szó, még csak nem is regényt fogok olvasni. Legközelebb utánanézhetnék annak, amit olvasok. De végülis ez nem szegte kedvemet, bár egy az kicsit rontott a hangulatomon, hogy másra készültem.

Először is tudni kell, hogy a tizenhat összeválogatott karácsonyi novella között kettő kötődik közvetlenül ahhoz a cserfes kislányhoz, akit a sorozatban annyira megszerettünk - és mindkettő már ismert történet, Miss Brooke karácsonyi látogatása, ez egy az egyben az eredeti könyvből átemelve, valamint Matthew ruhavásárlási procedúrája, amit a férfi szemszögéből mutat be az írónő. Ezen tények tükrében valahogy az az érzésem támadt olvasás közben, hogy a válogatás címe pusztán a vásárlási kedv növelésére hivatott. De végülis, mindent el kell adni valahogy.

Fenti sérelmeimet leszámítva azonban azt kell mondanom, a történetek melegek, barátságosak, és úgy adják vissza az igazi karácsonyi hangulatot, ahogyan azt csak Montgomery tudja (ez persze nem teljesen igaz, legalábbis abból a szempontból, hogy nem ismerem a valaha élt és elkövetkezendő nemzedékek valamennyi tagjának stílusát, de értitek, mire gondolok). Komolyan, január végén karácsonyozni vágytam.

Ám az is igaz, ugyanakkor, hogy a (nem is annyira) sok novella egyszerre való elolvasása azzal a veszélyel fenyeget, hogy bizonyos visszatérő motívumok sokkal inkább szembeötlenek - igaz, ez nem is olyan bosszantó, mert az írónőt ismerve kell felkészülni arra, hogy minden történet csodás véget fog érni - és valóban így is történik. Csak azt sajnálom, hogy némelyik sztorin érződött, hogy sokkal több van benne, mint aminek elmesélésére hely volt, így bár mindegyik történet teljes volt, néhol mégis támadt egy kis hiányérzete az embernek.

Összességében azonban azt kell mondanom, érdemes volt elolvasni, ha egy kis karácsonyi hangulatra vágysz, és úgy érzed, nem hagytad még magad mögött teljesen a gyermekkort, mindenképpen ajánlom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása