Percről percre

Utoljára mondták

  • rehmkati: Örülök, hogy megemlítettél. :) És még Zsazs is belekerült!!! :D (2011.06.30. 23:07) Félév, címszavakban.
  • rehmkati: Mondtam neki, hogy lájkolja a 30/40-es kiírásodat facebookon, de azt... (2011.03.24. 13:53) agymen(t)és
  • csacsiga: @rehmkati: na, most nem merek Istvánnal találkozni (((: @menjus: ne... (2011.03.24. 10:30) agymen(t)és
  • menjus: Lájkolom a fejlécen a kiírást ;) (nem tom, mióta van ott, csak most ... (2011.03.20. 22:10) agymen(t)és
  • Utolsó 20

s01: Vámpír történelem

2008. február 22. @ Szólj hozzá!

Címkék: vámpír

Él Dél-Amrikában egy denevér faj, a Vampirus spectrum. Azt hiszem, egyértleműnek látszik, hogy a napjainkban használt vámpír szavunkat tőlük eredeztethetjük. De vajon kik is ők valójában?

Az emberek eredendően babonásak, szükségük van a természetfelettire - ha valami megmagyarázhatatlannal van dolguk. Vagy valamivel, ami annak tűnik. Nos, valahogy így született meg a vámpírok legendája is.

Réges-régen… élt Romániában egy Tepes nevű fickó, nagy kastélyban és nagy magányban. És éppen ez a nagy maánya hozta rá a bajt - az emberek beszélni kezdtek. Sosem látták őt - tehát éjszaka élt. Valamiért - talán irgígység, talán bosszú (egyesek szerint véreskezű földesúr volt, aki csak úgy termelte a hullákat, és erre próbáltak magyarázatot találni), de valamiért még azt is tudták az emberek, hogy ez a fickó emberi vérrel táplálkozik. Nah, és az ő fia volt Dracula (a román nyelvtanban van elrejtve valami kis furfang, a lényeg annyi volt, hogy a fiút ajpa után Vladimir Tepesnek hívták, és románul a ‘dracul’ jeletni az ifjabbat - vagy valahogy így). Vagy legalábbis Stoker valahogy így jutott a saját sikeregényének alapjaihoz. Ezt mondjuk én sosem olvastam.

Valójában elgondolkoztatok már valaha azon, hogy a semmiből hogyan lesznek hirtelen az embernek tűhegyes szemfoga, és mitől égeti a napfény? Egy másik elmélet szerint a vámpírok sokkal régebbről, még az Egyiptoni uralom idejéből származnak. Akkoriban sok volt a kannibalizmus arrafelé, és Egyiptom friss királynéja, aki az akkoriban sokkal civilizáltabb Mezopotámiából származott, teljes mértékben elítélte ezt a kultúrát. Fiatal férjét rettentően le nyűgözte a felesége, így megfogadta neki, hogy leigázza mind egy szálig az emberhúsevő népeket. Egyiptom hódított akkoriban - a szó minden értelmében. Rövid időn belül csak egyetlen törzs maradt meg - nem is igyazi kannibál törzs. A kis csoport boszorkánya halálakor a lánygyermekei elfgyasztották a a boszorkány agyát és szívét. Az egyiptomi hadsereg azonban éppen egy ilyen halotti tort zavart meg. A halott boszorkányt szolgáló szellemek feldühödtek, pokollá tették az egyiptomi uralkodó pár életét. Volt azonban köztük egy, Amel, a nagyravágyó, aki a fiatal nő targikus halálakor a testet elhagyó szellem helyére beköltözik. A vámpírok tehát halott lények. Ezért is van az, hogy mikor egy új vámpír ’születik’, a test előbb meghal, és csak azután születik meg a vámpír.

Sok további érdekes tudnivalóval szolgálhatnék még erről a titokzatos fajról, azonban azt hiszem, nálam sokkal hitelesebb, élvezetesebb elbeszéléseket olvashatunk Anne Rice Vámpírkrónikák c. könyvsorozatában, így inkább ezt javallom minden kedves érdeklődőnek.

És Kati, most figyelj:

s01e01 - Lestat de Lioncourt (Kárhozottak királynője, Stuart Towsend)
s01e02 - Henry Fitzroy (Vámpírakták, Kyle Schmid)
s01e03 - Marius (Kárhozottak királynője, Vincent Perez)
s01e04 - Dracula (Van Helsing, Richard Roxborough)
s01e05 - Viktor (Underworld, Bill Night)
s01e06 - Louis de Pointe du Lac (Interjú a vámpírral, Brad Pitt)
s01e07 - Von Krolock gróf (Vámpírok bálja, Egyházi Géza)
s01e08 - Herbert von Krolock (Vámpírok bálja, Pirgel Dávid)
s01e09 - Armand (Interjú a vámpírral, Antonio Banderas)
s01e10 - Lestat de Lioncourt (Interjú a vámpírral, Tom Cruise)

 

Akasah (Kárhozottak királynője, Aaliyah):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-- UPDATE --

  1. tepes :

    am. dracul neve azt jelenti sárkány.dracula pedig sárkány fiát jelenti.vlad tepes karóba huzatta az rossz embereket és vérüket megtartotta

  2. csacsiga :

    Oh, köszönöm az infót - valami rémlett ezzel a fia dologgal,de ezekszerint kicsit kevertem :). köszi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása