Percről percre

Utoljára mondták

  • rehmkati: Örülök, hogy megemlítettél. :) És még Zsazs is belekerült!!! :D (2011.06.30. 23:07) Félév, címszavakban.
  • rehmkati: Mondtam neki, hogy lájkolja a 30/40-es kiírásodat facebookon, de azt... (2011.03.24. 13:53) agymen(t)és
  • csacsiga: @rehmkati: na, most nem merek Istvánnal találkozni (((: @menjus: ne... (2011.03.24. 10:30) agymen(t)és
  • menjus: Lájkolom a fejlécen a kiírást ;) (nem tom, mióta van ott, csak most ... (2011.03.20. 22:10) agymen(t)és
  • Utolsó 20

Szentivánéji álom

2008. november 13. @ Szólj hozzá!

Címkék: színház photos on blog

Budapesti Operettszínház
Írta:
William Shakespeare
Zeneszerző:
Szakcsi Lakatos Béla
Szöveg:
MP Sziámi
Libretto:
KERO®
Rendező:
KERO®
Dramaturg:
Bőhm György
Koreográfus:
Dudás Éva
Bemutató: 2008. október 16.

Egy újabb Shakespeare, modern köntösben. Nagyjából modernben. Persze a modern kor embere valószínűleg nem annyira hisz a tündérekben - igaz, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem is léteznek. Tegnap én elhittem.

Esküvőre készülünk. Hermiát (Vágó Zsuzsi) apja, Theseus (Jantyik Csaba) odaígérte Demetriusnak (Szabó Dávid) - pontosabban a fiú apjának (Pálfalvy Attila). Hatalmas lesz a lagzi, a rendőri hatalom és a gazdagság esküszik. Kicsiny problémát jelent ugyanakkor Hermia Lysander (Szerényi László) iránt érzett, és a fiatal fiú által viszonzott szerelme. Kevésbé égtő(nek tűnő) problémát jelent Heléna (Peller Anna) Demetrius iránt érzett szerelme. Bár korábban bár bemutatkoztak, mikor Hermia és Lysander elhatározzák, megszöknek, akkor lépnek igazán színre az erdő titkos lakói: a civódó tüdérkirály, Oberon (Szabó P. Szilveszer) és párja, Titánia (Füredi Nikolett), akik egy fiún (Nanda, Rónai András) veszekszenek, és Oberon "jobbkeze" (bár ez nem tűnik ennyire egyértelműnek :)), Puck (Kerényi Miklós Máté) és haverjai (Pirgel Dávid és Kovács Szilárd), akik mindig valami tréfán törik a fejüket, illetve nem is annyira törik, jön az magától. :)
Mikor Hermiáék szökéséről tudomást szerez, Demetrius utánuk indul, Heléna Demetrius után. Oberon, aki tanúja lesz Heléna megaláztatásának, nem tűrheti, hogy a fiatal lányt így semmibe vegyék, s úgy dönt, Titánia elleni bosszúját a fiúra is kiterjeszti - megbűvöli Titániát, majd Puck-ra bízza Demetrius ügyét. Csakhogy a csínytevő, talán félig-meddig akaratán kívül, Lysandert is elbűvöli, és ébredéskor mindkét fiú Helénáért fog epekedni. Eközben Titánia belehabarodik egy színészből átváltoztatott (vajon kinek a műve? :P) szamárba (Zuboly, falubeli színész, Bereczki Zoltán). Nemcsak a fejetlenség, de Oberon kétségbeesése is hatalmas lesz - az egyetlen remény, hogy ébredése után Titánia nem emlékszik a történtekre, s a fiatalok is csak rémálomként emlékeznek vissza majd erre a kuszaságra. Persze minden jó, ha a vége jó, de azért addig még valahogy jóvá kell tenni a dolgokat.

Igazság szerint két dologra készültem nagyon már régóta. Az első: a tündérjelmezek. Nem vagyok benne biztos, hogy miért is - Szasza ugyanis nehezményezte egy kicsit, hogy fekete a tündérkosztüm - de én az első képek után beleszerettem. A másik, nagyon szerencsés fordulata az előadásnak Szabó P. Szilveszer volt. És bár nagyon szeretem Homonnay Zsolt hangját is, ennél a darabnál kissé kétségbeestem volna. Szabó P.-t nem lehet "leénekelni"! Nem akarok most a darab kapcsán minden szerencsés és szomorú fordulatot elemezni, de kiemelném közülük néhányat: Peller Anna, a pozitív írányba. Régóta szerettem volna őt színpadon látni. És hát, mikor megjelent... :D Szabó Dávid, szintén a plusz felé. Tipikusan az a fajta ember, aki még a háttérben is színész - ha csak a színpad legszélső csücskében áll is, akkor is hozza a szerepét. Talán még a függöny mögött is. Leitatta Helénát. :) Bereczki Zoli hatalmas volt, amire persze számítani is lehetett, így ez most megmenti a mérleg negatív oldal felé billentésétől. És rajongók: ezt ne Zoli elleni merényletnek tekintsétek, normális körülmények között imádni való. :) Kerényi Máté - Sánta László miatt is. Ez most kicsit bonyolultnak tűnhet, de van értelme. Sánta Laci egy... :D Néhány szerepben ugyan szívesen láttam volna mást, mégsem érzem magam csalódottnak - mint azt tegnap ecseteltem, belátom, ha nem veszítettem semmit a "nemvárt" szereplővel (Csárdáskirálynő Peller Karesz vs Szabó Dávid :)). De egy valami mellet nem tudok szó nélkül elmenni. Kinőttem már az elvakult Dolhai Attila fanatizmusomból (egészen őszintén mondhatom, hogy soha nem is volt igazán ilyenem), és Szerényi László igazán egy édes pofi, és jó színész. De a hangja még csak nem is fogható Dolhaiéhoz. Egyszerűen összehasonlíthatatlan - nincsenek egy kategóriában. Ennek ellenére nem mondhatnám, hogy bánom, de ezt el kellett mondanom.

De - és bár ezt már mondtam - a látvánnyal nem bírtam betelni. Nagyon-nagyon... szépek voltak a tündérjelmezek. Egyszerűen... És ne haragudjatok, ah ezt még néhányszor megfogom nektek említeni... :)

 

 

 

 

Ha netalán kíváncsi vagy, képeket is megnézhetsz az előadásról - a vidin úgyis csak a jelmezeket látod, pedig a smink tette rá a koronát az egészre. :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása