Percről percre

Utoljára mondták

  • rehmkati: Örülök, hogy megemlítettél. :) És még Zsazs is belekerült!!! :D (2011.06.30. 23:07) Félév, címszavakban.
  • rehmkati: Mondtam neki, hogy lájkolja a 30/40-es kiírásodat facebookon, de azt... (2011.03.24. 13:53) agymen(t)és
  • csacsiga: @rehmkati: na, most nem merek Istvánnal találkozni (((: @menjus: ne... (2011.03.24. 10:30) agymen(t)és
  • menjus: Lájkolom a fejlécen a kiírást ;) (nem tom, mióta van ott, csak most ... (2011.03.20. 22:10) agymen(t)és
  • Utolsó 20

Széljegyzet egy házi dolgozat margójára

2011. május 18. @ Szólj hozzá!

Címkék: nevelde méla

Nehezen veszi ezt be az én műszaki keretekhez szokott agyam. Stilisztikára műfajelemzést kellett írnunk, egy jó és egy rossz példát értékelni, saját példát hozni. Van persze az az óránk, a Sajtóműfajok – kiindulásnak megteszi, de ott is csak az alapokra van időnk.

Bevetettem hát magam a könyvtárba, abban a biztos tudatban, hogy ott majd lesz egy könyv, ami megmondja a tutit. Nos, akik hozzám hasonló ideákat táplálnak a sajtóműfajokkal szemben, azoknak szomorú hírem van: nincsen tuti. Se Domokos Lajos példákkal tűzdelt remek könyve, se Mast gyakorlati tanácsai nem mondták meg, hogyan kell jó kritikát írni, de még a Nyugat szép beszédű írói és kritikusai sem tudtak segíteni. Megítélni egyet talán, na de megírni?! – azt nem lehet könyvekből megtanulni. Hiába, ez nem matek – itt kétszer kettő bizony nem egyértelműen négy, és még ha annyi is, ez eredményhez vezető út sokkal kacifántosabb. Informatika szakos egyetemistaként megtanultam, hogy a kérdésre létezik egy jó válasz, ami most a kritikaírás, az akkor egy képlet megoldása volt. Bonyolult, hosszú, sokat számolós – de csak egy képlet és az eredmény csak egyféleképpen jöhetett ki. Megmondták a tutit.

A főiskolán most végzem az első évemet – majd kilenc hónapja koptatom az itteni padokat, hallgatom a „kommunikációtudományok felkent tudósait”, és még mindig nem sikerült megszokni, hogy itt nem képletek vannak, amiket megérteni kell: itt magolni kell, ha arról van szó, és ráérezni kell... Legfőképpen ráérezni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása